Имало е съжителство от близо 2000 години между неандерталци и съвременни хора

146

Учените обаче знаят, че те са имали контакт помежду си, както разкрива и скорошният Нобелов лауерат, палеогенетикът Сванте Пебо. Голяма част от населението на света е носител и на неандерталска ДНК.

Неандерталците са съжителствали със съвременните хора в някои части на днешна Франция и Северна Испания в продължение на повече от 2000 години, като през това време са имали време да се смесят, според модел, базиран на фосилни находки, предаде Франс прес.

Изследването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“, не предоставя пряко доказателство за взаимодействие между двете популации преди около 40 000 години.

Изследователите не знаят в кой конкретен регион са се състояли възможни срещи между неандерталците и съвременните хора, отбелязва водещият автор на изследването Игор Джакович от университета на Лайден, Нидерландия. Продължителността на съвместното им съществуване също остава предмет на дебат.

В опит да отговори на тези въпроси екипът на Джакович изследва датирането с въглерод-14 на 56 предмета, половината от които се приписват на неандерталци, а другата половина – на съвременни хора, намерени в 17 археологически обекта във Франция и Северна Испания.

Изследователите са използвали датите на тези предмети, сред които кости и каменни ножове, приписвани на последните неандерталци, в статистически и вероятностни модели.

Учените са стигнали до извода, че неандерталците са изчезнали преди 40 870 до 40 457 години, докато съвременните хора са се появили в тази част на европейския континент преди около 42 500 години. Това означава, че двата вида са съжителствали през период с продължителност между 1400 и 2900 години.

Този период съвпада със съществено „разпространение на идеи“ сред двете популации, обяснява Игор Джакович. Според него той е свързан със значителни промени в начина, по който съвременните хора са произвеждали предмети с културна стойност, като например инструменти или орнаменти. Предметите, изработени от неандерталците, също са се променили драстично и са заприличали на тези, изработвани от съвременните хора.

Всичко това е в подкрепа на тезата, която обяснява изчезването на неандерталците с прогресивното им абсорбиране в популацията на съвременните хора. Според изследователя неандерталците са били „погълнати“ от нашето генетично наследство чрез кръстосване.

Тъй като повечето хора на планетата обаче притежават ДНК на неандерталци, може да се каже в известен смисъл, че действително те никога не са изчезвали, допълва Джакович.

По публикацията работи: Силвана Димитрова