Би Би Си със скандално разкритие: TikTok печели огромни суми от сирийски семейства, които просят „на живо“

67

Според медията дежа предават на живо от TikTok, а по това време молят за дарения. Социалната платформа TikTok печелела 70% от приходите, а сирийските семейства получават само малка част от събраната сума

Семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а компанията прибира до 70% от приходите, установи разследване на Би Би Си.

Деца предават на живо в социалната мрежа в продължение на часове, молейки за подаръци с парична стойност. Би Би Си изчислява, че стриймовете печелят до 1000 долара на час, но хората в лагерите получават само малка част от тази сума.

TikTok отговори, че ще предприеме незабавни действия срещу „експлоататорската просия“. Компанията заяви, че този вид съдържание не е разрешено в нейната платформа и че комисионата й от цифрови подаръци е значително по-малка от 70%. TikTok обаче отказа да потвърди точната сума.

По-рано тази година потребителите на TikTok сигнализираха, че каналите им се пълнят с живи предавания на семейства в сирийски лагери. От една страна, това предизвика подкрепа от някои зрители и опасения за измами от други.

В лагерите в Северозападна Сирия Би Би Си установява, че тенденцията се подпомага от т. нар. „посредници на TikTok“. Те предоставят на семействата телефони и оборудване, за да предават на живо.

Посредниците заявяват пред британската медия, че работят с агенции, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток, които предоставят на семействата достъп до акаунти в приложението. Тези агенции са част от глобалната стратегия на TikTok за набиране на участници в предавания на живо и насърчаване на потребителите да прекарват повече време в приложението, пише британското издание.

По публикацията работи: Пламена Сутева