Асен Василев се обяви за изпращане на оръжие в Украйна

560

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ заяви в петък вечер, че ще подкрепят оръжие за Украйна.

Василев коментира и че към 30 септември все още сме на 1 млрд. лв. излишък. Няма да има 11 млрд. дефицит, обясни той. Така той контрира служебната финансова министърка Росица Велкова, която бе негова заместничка в кабинета „Петков“ ии обясни, че прогнозата й за дефицит е направена при грешна макроикономическа рамка, предаде БНТ.

Загубихме изборите и затова решихме да сме опозиция. Българите имаха много ясен избор, ние много ясно заявихме в предизборната кампания, че с ГЕРБ няма да управляваме, каза Василев. По думите му от партията не харесват управлението на ГЕРБ, защото е лошо, а това го показват го и статистическите данни.

Според съпредседателя на ПП има смисъл да отстояват редица политики в тяхната програма. Това, което заложихме в социалната политика, искаме да продължи. Готови сме да гласуваме приритети, като увеличение на заплати на учители и лекари, да гласуваме в зала. Тези неща да продължат, за да може България да започне да се грижи за хората си, заяви Василев.

Не чакаме никакъв шанс, за нас е важно България да има редовен кабинет. Служебният е ограничен откъм възможности. България е парламентарна република, без парламент няма как да бъде взето решение с какви самолети да бъдат заменени старите МИГ-ове, каза Василев.

Имахме 12-часови преговори, в крайна сметка успяхме да сглобим коалиция, не виждам защо ГЕРБ да не си сглобят коалиция, тъй като успяха да си съберат за сваляне на правителството, обясни съпредседателят.

Василев обясни, че ПП са изтеглили вълншен дълг с 4% лихва, а не с 2, каквато е критиката от страна на ГЕРБ заради началото на войната в Украйна. Тогава лихвите скочили и България нямало как да излезе на външните пазари, обясни още Василев.