КЕВР обяви дали очаква скок в цената на газа до края на годината

blank
Снимка: Pixabay

Според шефа на КЕВР Иван Иванов поскъпване на синьото гориво не се очаква за месеците ноември и декември. Такова нещо би се случило само ако има крайно извънредна ситуация в световен мащаб, свързана с военните действия в Украйна

Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, предава БТА.

Той припомни, че цената за октомври се понижи с 34%, което се дължи на два основни фактора. Първият е, че на 1 октомври започна работа газовата връзка с Гърция. Освен това, цената на газа на основната борса в Нидерландия също спадна.

Председателят на КЕВР посочи, че в Европейския съюз газовите хранилища са пълни почти на 90%. В България този процент е 77 на сто, но до отоплителния сезон Иванов вярва, че хранилището ни в Чирен ще бъде запълнено.

„Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен, цените, които са предложени от участниците в търговете, са изключително атрактивни”, уточни председателят на Комисията.

По публикацията работи: Пламена Сутева