Бирата в Германия с рекорден скок в цените

82

Много стоки и суровини поскъпнаха драстично, което ще доведе до повишение на цените на любимото питие на германците – бирата, както обявиха вече от големите пивоварни в страната. Част от причините за това поскъпване са увеличените производствени разходи за енергия, суровини

Въпреки че през последните 40 години потреблението на бира в страната е спаднало, напитката продължава да бъде изключителна важна за германците и една от визитните картички на страната. Данните сочат, че средно един германец пие около 87 литра бира за година, пишат BTV.

Очаква се поскъпването на любимата напитка на германците да не бъде посрещнато с особен ентусиазъм от хората, когато цените скочат от 1.12.

Причините, налагащи поскъпването, са увеличените производствени разходи за енергия, суровини, консумативи и логистика, а през годината на някои производители дори се е наложило да спрат производството си заради липса на въглероден диоксид.
Все още не е ясно точно с колко ще бъдат увеличени цените, но като цяло асоциациите на пивоварите в Германия очакват цените на бирата да се вдигнат с около 30%.

Консумацията на бира е много висока и питието наистина е част от облика на Германия. Всяка трета пивоварна в света е на територията на Федералната Република, а само на Октоберфест се предлагат над 5000 марки бира.

Октоберфест приключи само преди няколко дни и е ясен крайният резултат. Въпреки че празникът се състоя след две години пауза, с половин милион по-малко са били посетителите, сравнено с 2019 г. Сега празнувалите на Октоберфест са 5,7 милиона души.

Изпитата бира също е по-малко. Тази година отчетът сочи 5,6 милиона литра, докато през 2019-а са били 7,3 милиона литра. Бирата на тазгодишното издание на Октоберфест беше доста по-скъпа сравнено с 2019 г. и струваше между 12,60 и 13,80 евро за литър.

По публикацията работи: Силвана Димитрова