За първи път у нас: Нов „хибриден“ подвариант на Омикрон вече заразява българи

778
blank
Снимка: Pixabay

За това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Новият подвариант е рекомбинантен вариант между подвариантите BA.5.1 и ВА.2 на Омикрон. Той е наречен „XAN“

Нов „хибриден“ подвариант на Омикрон е засечен за първи път в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Става въпрос за рекомбинантен вариант между подварианти на Омикрон BA.5.1 и ВА.2, който е означен като „XAN“.

Рекомбинантните вируси се появяват в случаи, когато човек е заразен едновременно от два различни вируса, които имат сходен генетичен материал.

Тъй като двата подварианта се реплицират бързо в клетките на човешките си гостоприемници, те могат да разменят част от генетичния си състав и да образуват нов „хибриден“ подвариант, съставен от двата родителски вируса. Това уточняват още от центъра.

XAN все още е рядко разпространен в света, в България е установен при жена на 76 г., която успешно е излекувана.

Преди малко повече от седмица за първи път у нас бе установен и подварант „Кентавър“ /ВА.2.75/ на Омикрон. Той изглежда се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщиха тогава от Центъра. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожност под наблюдение“ – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM).