Демерджиев: Кмет интензивно е агитирал в секция, в която синът му е кандидат-депутат (ВИДЕО)

122

По думите на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в деня на изборите, 2 октомври, кметът на град Симитли “интензивно е агитирал” и е “притеснявал” една от секциите

В изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов “интензивно е агитирал” и е “притеснявал” една от секциите. Това каза в изявление министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат, поясни той.

По думите на Демерджиев от МВР са предприели действия, но прокуратурата е показала, че “крехкото доверие между двете институции е в опасност”, защото са отказали да образуват разследване и призова прокуратурата да обясни своите мотиви за случая.

Той каза още, че са събрани достатъчно данни от страна на МВР, за да бъде проверен по-внимателно случая.

Кметът на Симитли не е бил задържан, защото контролът е бил поет от регионалния прокурор на Дупница, обясни още вътрешният министър.

“Ние направихме каквото се очакваше от нас, дадохме възможност за честни и свободни избори. Превенцията изигра решаваща роля – има 77 образувани досъдебни производства и 2 присъди по бързи производства до момента”, каза още Демерджиев.

“ГЕРБ и ДПС традиционно участват в практиката за купуване на гласове. Има три сигнала срещу БСП, един срещу ПП, които са стигнали до досъдебно производство”,поясни той.
Разследванията продължават. „До ръководителите на групите очакваме да стигне прокуратурата – дали сме всички необходими данни за това, установили сме в повечето от случаите за коя политическа партия са купували гласовете“, категоричен е силовият министър. Той добави, че от министерството следят разследванията и се надяват те да доведат до очакваните резултати. „Има предпоставки за това“, каза Демерджиев.

Демерджиев коментира още, че полицаите от 6-то РПУ София са отстранени след като се е установило, че са имали участие в катастрофата на околовръстното шосе, причинена от Димитър Любенов, в която починаха няколко души. „Ние сме отстранили полицаите, които имат участие, каквото не трябва да имат“, съобщи той.

Силовият министър заяви, че мигрантският натиск на този етап е овладян. „Мигрантската обстановка е под контрол и ще бъде такава докато съм министър“, категоричен е Демерджиев.

По публикацията работи: Силвана Димитрова