Окръжна прокуратура – София разследва опит за контрабанда на 5,5 килограма кокаин през МП Калотина (СНИМКА)

51

По време на оглед на местопроизшествието са били иззети пакетите, товарната композиция, телефонни апарати и документи.

Окръжна прокуратура – София привлече в качеството на обвиняем гражданина на Турция Г.Я. за извършено от него престъпление.

Около 09,15 ч. на 30.09.2022 г. на Митнически пункт Калотина пристигнал товарен автомобил, пътуващ от Германия за Турция. Водачът му Г.Я. представил на митническите служители документи за превозваната стока, като заявил, че транспортира машини за автосервизи.

Служители от Териториална дирекция Митница София селектирали товарната композиция за щателна проверка. В кабината на влекача, след премахване на централен панел от таблото, във фабричната кухина инспекторите открили четири пакета, облепени с тиксо. Водачът им съобщил за още един, намиращ се в нишата на арматурното табло на автомобила. Всички установени пакети съдържали бяло прахообразно вещество. При извършен полеви наркотест то реагирало на кокаин. Общото тегло на предмета на престъплението е 5 540 грама.

Изготвената експертна справка от лаборатория е потвърдила, че откритото вещество представлява кокаин. То е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

С постановление на наблюдаващия прокурор привлеченият в качеството на обвиняем Г.Я. е задържан за срок до 72 часа. С оглед наличие на законовите предпоставки е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение срещу него.

Разследването по досъдебното производство за опит за контрабанда на наркотичното вещество продължава под ръководството на прокуратурата.

Снимка: АП София