Турският президент съди германски депутат, защото го е нарекъл „канализационен плъх“

blank
Снимка: Facebook

Това предаде адвокатът на турския президент Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дава под съд високопоставен германски депутат, който го нарече „канализационен плъх“, съобщи днес адвокатът на турския лидер, предаде Асошиейтед прес, цитирани от Дарик.

По този начин Мустафа Каплан потвърди съобщението на германския седмичник „Шпигел“, че е подал наказателна жалба за обида и клевета срещу депутата Волфганг Кубицки от името на своя клиент.

Кубицки, член на Свободната демократическа партия, част от управляващата коалиция в Германия, заяви пред ДПА, че не се притеснява от съдебния иск.

Тази седмица турското правителство остро критикува коментарите на Кубицки, направени по време на неотдавнашна предизборна кампания. Кубицки използва термина „канализационен плъх“ по отношение на Ердоган, докато говореше за миграционната сделка между Турция и Европейския съюз.

По-късно депутатът заяви, че според него канализационните плъхове са „малки, симпатични, но също така умни и хитри същества“, които понякога се появяват като главни герои в детските приказки.

Преди това Ердоган спечели дело в Германия, с което забрани на комик да повтаря части от грубо стихотворение, написано от него за турския президент.

По публикацията работи: Станислава Гавазова