Писателката Цици Дангарембга е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве. Каква е приината

blank
Снимка: Pixabay

Писателката е носител на множество награди, миналата година бе удостоена с наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата. Тя е осъдена да лежи половин година, тъй като е обвинена в подбуждане към насилие

Писателката е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве, съобщава АФП. Известната авторка е призната за виновна за това, че е подбуждала към насилие, държейки плакат на улицата.

Преди две години 63-годишната Дангарембга, която стана известна с романа „Нервни състояния“ („Nervous Conditions“), излезе на мълчалива демонстрация по безлюдните улици на предградие в столицата на Зимбабве Хараре.

През юли 2020 г. африканската писателка беше задържана заедно със своя приятелка журналистка и други демонстриращи. Плакатът на демонстрантите беше с надпис „Искаме повече. Реформирайте институциите“. Съдът намери писателката за виновна за демонстрация без разрешение. Освен шестмесечната ефективна присъда наказанието на Дангарембга включва и глоба, равняваща се на 200 евро.

Журналистката Джули Барнс, задържана в същия ден, получи идентична присъда.

На излизане от съда Дангарембга каза, че не е изненадана от присъдата и ще обжалва съдебното решение.

„Свободата на изразяване и правото на свободен печат са все по-ограничени и криминализирани в тази страна“, каза писателката. Тя добави, че хората в Зимбабве са третирани като поданици, а не като граждани.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, който зае поста през 2017 г., често е обвиняван от правозащитни организации за нарушаване на човешките права и спорни арести.

По публикацията работи: Силвана Димитрова