Ердоган: Турция вече има 40 000 войници в Северен Кипър. Ще ги подсилим

419

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. Той посочи, че Турция не може да остане безучастна и ще засили военното си присъствие в региона. Това се случва на фона на действията на САЩ. Според Ердоган САЩ насърчава стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море

Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър, след като Съединените щати премахнаха ограниченията в оръжейната търговия с Кипър, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В интервю за телевизия СиЕнЕн-Тюрк Ердоган каза, че вдигането на ембаргото е „необяснимо като съдържание и време“.

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън е отменил ограниченията в търговията с отбранителни продукти за Кипър за финансовата 2023 г.

„Съединените щати, които пренебрегват и дори насърчават стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море, ще доведат до надпревара във въоръжаването на острова с тази стъпка“, заяви Ердоган.

„Ще останем ли безучастни? Не можем“, подчерта той и добави, че Турция вече има 40 000 войници на острова и ще ги подсили със сухопътни, военноморски и военновъздушни оръжия, боеприпаси и превозни средства.

„Всички трябва да знаят, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат предприети всички предпазни мерки за сигурността на кипърските турци“, посочи Ердоган.

Кипър е разделен след турската инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, вдъхновен от гърците. Оттогава Кипър се управлява от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава. Отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров е призната само от Анкара, пише БТА.

Ердоган каза още, че САЩ не действат справедливо по отношение на натовските си съюзници, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на същото интервю.

Значението на Турция и Гърция в НАТО просто не може да се сравнява, заяви Ердоган, като подчерта, че САЩ „не могат да намерят друг съюзник като Турция“.

Ердоган припомни, че Турция се нарежда сред петте най-големи държави в НАТО както по отношение на приноса си към алианса, така и на мощта, осигурявана от сухопътните ѝ сили.

По публикацията работи: Пламена Сутева