Проф. Рачев за гръмотевичните бури: Обясни как да познаем кога идват и къде да се скрием

66

Вчера на много места в страната хората станаха свидетели на големи гръмотевични бури и дъждове. Дори мълния уби трима души в София. Климатологът проф. Георги Рачев обясни как да разпознаем кога бурята идва към нас и как да се предпазим от нея

Известният климатолог проф. Георги Рачев, който в момента е на остров Крит, разкри пред всички защо времето полудя във вторник и се стигна до страшни бури на много места в България.

Припомняме, че опасното време взе три жертви в столицата. Те бяха поразени от мълния.

„Брутална суперклетка! Заради нея бе този опустошителен вятър“, поясни проф. Рачев пред bTV.

По негови думи не е много типично за края на септември това, което се случи вчера.

Той обясни как да разпознаем, че бурята е вече при нас и къде е най-безопасно да се скрием.

„Ако до десетина секунди усетите или чуете звуковата вълна, значи бурята е при вас и трябва непременно да се скриете. Ако е повече от 10 секунди самият гръм, значи лека полека бурята отминава или ще ви заобиколи.

Въпреки всичко чакате поне десетина минути да се убедите, че бурята отминава и тогава вече може да смените местоположението си.

Дори в града, в колата, в трамвай, в тролея е сравнително безопасно да седите. Най-много да пострада контактната мрежа, но в никакъв случай под дърво“, обясни Рачев.

Не трябва да се застава под дърво при буря с гръмотевици. Металните стълбове в София понякога не могат да уловят мълнията. Тя пада точно върху някое дърво. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Пламена Сутева