Кремъл обяви кога може да приключи войната

blank
Кадър: Youtube/BBC News

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков „военната операция“ би могла да продължи поне до превземането на цялата Донецка област в Украйна. До момента се твърди, че Русия държи около 60% от Донецк

Кремъл заяви в сряда, че „военната операция“ в Украйна ще продължи поне до превземането на цялата Донецка област в източната част на страната, пише „Труд“, позовавайки се на „Ройтерс“.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) – отцепила се, подкрепяна и призната от Русия за независима, която се сражава с украинската армия от 2014 г. насам – контролира само част от административната област, за която претендира.

„Затова е необходимо най-малкото да се освободи цялата територия на ДНР“, каза той.

Русия каза, че „военната операция“ е била необходима за защита на рускоезичните от „геноцида“ на Киев в Донбас – район, от който Донецк съставлява половината. И Киев, и западните страни казват, че това е заграбване на земя в имперски стил.

Въпреки че Русия вече контролира почти цялата Луганска област, другата половина от Донбас, тя държи само около 60% от Донецка област.

По публикацията работи: Пламена Сутева