Синдром на сухото око: Офталмолог обясни защо е толкова опасен и как да се предпазим

138

В днешно време много хора страдат от синдром на сухото око. До някаква степен вина имат екраните на телефоните и компютрите. Много често този проблем се подценява, а всъщност е доста опасен и може да доведе до зрително увреждане. Известно е и, че синдромът на сухото око понякога сигнализира за наличието на други патологии. 

Много хора страдат от синдром на сухото око. В същото време не всеки придава сериозно значение на това. Според експертите, синдромът е заболяване, което може да прогресира с времето, пише zdrave.to. С тази статия става ясно защо сухите очи са опасни и как да предотвратите усложнения.

От изсушаване, както и от увреждане от прах, микроорганизми и други неща, очите ни са защитени от слъзната течност. Ако внезапно започне да се изпарява много бързо или производството му намалее, се развива синдром на сухото око. Това каза офталмологът Юлия Скрипник.

Човек чувства сухота и парене в очите, изглежда, че в тях е попаднал пясък или друго чуждо тяло. Неприятните симптоми могат да се влошат през деня. Чувствителността към светлина, зачервяването и замъгленото зрение също са чести, особено при четене.

„И все пак, колкото и да е странно, при синдрома на сухото око има активно сълзене. Тези сълзи са защитна реакция на тялото в отговор на сухота. Но те не могат да решат проблема, защото се различават по състав от слъзната течност и нямат смазващи свойства“, отбеляза лекарят.

Когато се появят признаци на заболяването, важно е незабавно да се свържете с офталмолог и да започнете лечението.

„Пренебрегването на неприятните симптоми и надеждата, че всичко ще изчезне от само себе си, е опасно. Синдромът на сухото око провокира различни усложнения с течение на времето, което може да доведе до зрително увреждане“, каза Юлия Скрипник.

В допълнение, синдромът понякога сигнализира за наличието на други патологии. Болестта може да бъде причинена от хроничен конюнктивит, невропаралитичен кератит, дисфункция на слъзните жлези и др.

Как да спасим зрението?
За профилактика офталмологът посъветва да дадете повече почивка на очите. Почивайте си от монитора или книгата на всеки 20 минути.

„По време на отоплителния сезон използвайте овлажнител. Но в стая с климатик се опитайте да стоите по-рядко. Точно както навън при ветровито време“, каза лекарят.

Според нея е важно да се спазва режимът на пиене на течности, тъй като дехидратацията също провокира синдрома на сухото око. Може да бъде причинено и от липса на витамин А или омега-3 мастни киселини. Ето защо диетата трябва да включва моркови, броколи, черен дроб, риба, орехи и растителни масла.

Що се отнася до лечението, най-популярният метод са капки на базата на изкуствени сълзи. Но е важно те да бъдат предписани от лекар, като се вземат предвид тежестта на заболяването и други характеристики на тялото.

„Неправилно избраните капки, които също съдържат консерванти, могат само да влошат ситуацията“, каза Юлия Скрипник.

По публикацията работи: Пламена Сутева