Научете какво правят лемурите, за да се разхладят

49
Снимка: Pixabay

Лемурите са мокроноси бозайници. Специално този вид Качулат индри е разпространен главно в Мадагаскар. Те измислили интересен начин за разхлаждане, като просто отивали до някое дърво и го прегръщали

Лемурите от вида Качулат индри (Бял сифака) прегръщат стволовете на някои дървета, за да отделят топлина и да се разхлаждат в големи горещини, пише сп. „Ню сайътист“, позовавайки се на резултатите от изследване на американски учени.

Авторите му от Йейлския университет обясняват, че долната част на ствола е с пет градуса по-хладна от околния въздух.

Лемурите от критично застрашения вид Качулат индри, чието научно наименование е Propithecus verreauxi, обитават резервата Беза Махафали в югозападната част на Мадагаскар. Те имат по-малки потни жлези от своите събратя, което кара учените да предполагат, че този техен навик е свързан с опитите им да се охладят.

По време на наблюденията си изследователите са установили, че когато температурата на околната среда надхвърли 30 градуса Целзий, лемурите започват да се притискат към стволовете на дърветата. Изследователите са измерили телесната температура на животните и са потвърдили, че тези прегръдки им помагат да понижат температурата си.

По публикацията работи: Силвана Димитрова