Берлускони: Путин е бил принуден от руското население и от антуража си да нахлуе в Украйна

blank
Снимка: Facebook

Това заяви бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони, опитвайки се да обясни действията на президента на Русия Владимир Путин. По негови думи Путин е бил повлиян от руското население, от партията си, от министрите си и затова е започнал тази специална операция.

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони породи полемика с изказване, в което се опитва да обясни действията на руския президент Владимир Путин спрямо Украйна, предадоха световните агенции. Той заяви, че Путин е бил принуден от руското население и от антуража си да нахлуе в Украйна.

„Путин се озова в една наистина трудна и драматична ситуация“, обясни Берлускони по време на участие в програмата „Порта а порта“ по италианската телевизия РАИ Уно.

„Една мисия на двете проруски републики в Донбас отиде в Москва и говори с всички там, по радиото, пред пресата, по телевизията, с хора от партията на Путин, с министри от партията и после отиде и при него, за да му заяви: „Зеленски засили атаките на украинските сили срещу нашите сили по нашите граници. Сега има вече 16 000 жертви. Моля Ви, защитете ни, защото ако не го направите, ние не знаем какво ще се случи“, каза Берлускони.

Според него Путин после е бил тласнат от руското население, от партията си, от министрите си да започне тази специална операция. Тя беше наречена по този начин в началото и според нея руските войски трябваше да влязат в Украйна и за една седмица да стигнат до Киев, да сменят правителството на Зеленски с едно правителство от порядъчни хора и да си тръгнат след една седмица.

Тези думи на Берлускони породиха истинска полемика и реакции. А самият Берлускони заяви, че те са извадени от контекста и опростени и допълни, че войната в Украйна не може да бъде оправдана, след което изрази отново подкрепата си за НАТО, за ЕС и за САЩ, пише БТА.

В миналото Берлускони поддържаше приятелски отношения с Путин и дори посети заедно с него Крим след анексията на полуострова към Русия през 2014 г.

По публикацията работи: Пламена Сутева