Американският държавен секретар призова световната общност да потърси отговорност от Путин

blank
Кадър: bTV

„Не можем, а и няма да позволим на президента Путин да му се размине“, заяви Антъни Блинкен 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова световната общност да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна. Блинкън говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломат №1 на САЩ заяви, че международните правила, които трябва да се пазят от ООН, са под заплаха.

„Не можем, а и няма да позволим на президента Путин да му се размине“, заяви Блинкен, съобщи Bulgaria on air.

Американският държавен секретар призова светът да покаже колко важен е принципът, че една страна не може да предначертава границите на друга със сила. В противен случай, по думите му, ще се отправи послание на „агресорите“ по целия свят, че те могат да пренебрегват този принцип.

Наред със заклеймяването на руската инвазия на специалното заседание в четвъртък на Русия бяха приписани нарушения на човешките права, извършени по време на войната в Украйна.

Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров са в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, но двамата нямаха пряк контакт. След руската инвазия в Украйна американският външен министър избягва разговор очи-в-очи с руския си колега. През лятото Блинкън заяви, че проблемът е, че САЩ не виждат никакви сигнали, че Русия е готова да участва в смислена дипломация, предаде БНР.

Заседанието в Съвета за сигурност протече на фона на обявената от президента Путин частична военна мобилизация и отправена заплаха към Запада.

На световния форум България е представена от делегация, водена от служебния министър на външните работи Николай Милков. Според програмата на ООН Милков ще изнесе реч пред Общото събрание в събота в пленарно заседание, което започва в 16 часа българско време. В програмата неговото изказване е 19-о поред.

По публикацията работи: Станислава Гавазова