Стотици арестувани на протеста в Русия срещу мобилизацията на населението

48
Кадър: Нова

Външните министри от ЕС с извънредна среща в Ню Йорк. Спонтанните протести започнаха след като Владимир Путин нареди частична мобилизация

Руската полиция е арестувала стотици протестиращи срещу решението на Кремъл за частична мобилизация на населението. Правозащитни организации съобщават за над 1300 задържани. Най-много са арестите в Санкт Петербург и Москва. Има десетки задържани и в Иркутск и други сибирски градове, както и в Екатеринбург и Томск, съобщи Нова.

Спонтанните протести започнаха след като Владимир Путин нареди частична мобилизация на запасняци, която засяга 300 хиляди души. Московската прокуратура предупреди, че призивите за присъединяване към неразрешени улични протести или участие в тях могат да доведат до 15 години затвор.

А междувременно, в Ню Йорк се проведе извънредна среща на външните министри от Европейския съюз, на която те осъдиха с декларация „най-новата ескалация от страна на Русия“. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че се обсъждат и нови санкции срещу Москва.

„Сега е ясно, че Русия иска да унищожи Украйна с всички средства, нарушавайки от самото начало международното право според Хартата на ООН. Това, което президентът Путин обяви днес, представлява още една голяма ескалация на непредизвиканата война, която той започна срещу Украйна и изглежда, че това говори за известна степен на паника и отчаяние. Путин удвоява провалящата се стратегия със заплахата от използване на ядрени оръжия, той се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна, но ще се провали“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

По публикацията работи: Станислава Гавазова