Столтенберг: Ходовете на Путин показват, „че войната не върви според плановете му“

blank
Кадър: Youtube/ NATO News

На такова мнение е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него този ходът, който предприе Путин, с частичната военна мобилизация на Русия, не е изненадващ, но би довел до ескалация на военния конфликт

Според Йенс Столтенберг първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари, предаде БГНЕС.

Ходовете на Путин показват, „че войната не върви според плановете му“, че руските войски са зле екипирани и нямат подходящо командване и контрол и че е ясно, че руският президент е направил „голяма грешка в изчисленията“, смята той.

Путин призова 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

„Ще се уверим, че в Москва няма да има недоразумения за това как точно ще реагираме. Разбира се, това зависи от ситуацията или от това какви оръжия могат да използват. Най-важното е да не допуснем това да се случи и затова в комуникацията си с Русия сме били толкова ясни относно безпрецедентните последици“, каза Столтенберг, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

По-рано в обръщение към Русия Путин заяви: „Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си – това не е блъф.“

Русия разполага с „много оръжия, за да отговори“, добави Путин.

Столтенберг каза още, че НАТО „няма да се ангажира със същата безразсъдна и опасна ядрена реторика като президента Путин“, тъй като 30-членният отбранителен алианс не търси конфронтация с Русия, а просто се опитва да защити Украйна и да предотврати ескалация на конфликта.

„Речта е ескалация, но не е изненада“, каза генералният секретар по повод изказванията на Путин. „Бяхме подготвени за това. Ще запазим спокойствие и ще продължим да оказваме подкрепа на Украйна. Речта на президента Путин показва, че войната не върви според плановете му. Той е направил голяма грешка в изчисленията.“

Речта на Путин последва нарастващия брой жертви и неуспехите на руските сили на бойното поле, които бяха прогонени от завзетите по-рано райони в Североизточна Украйна при украинската контраофанзива този месец.

„Трудно е да се види решение в краткосрочен план, докато Русия не приеме, че Украйна е суверенна, независима държава“, каза Столтенберг. „Затова се опасявам, че единственият начин да се сложи край на тази война е да се докаже, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна“.

Столтенберг заяви, че членовете на алианса са оказали безпрецедентна подкрепа на Украйна и сега съюзниците от НАТО трябва да попълнят запасите си от оръжия и боеприпаси.

Тъй като НАТО е подготвена за „дълъг път“ в отношенията с Путин, сега тя е в тесен диалог с отбранителната индустрия, за да възстанови запасите си от боеприпаси.

Столтенберг каза още, че Китай е сред предизвикателствата пред сигурността, с които НАТО трябва да се справи, но не вижда Пекин като противник.

По публикацията работи: Пламена Сутева