Северна Корея категорично: Никога не сме доставяли оръжия на Русия

blank
Кадър: YouTube

Това твърди Северна Корея, по отношение на плъзнали наскоро слухове в тази посока. От Северна Корея призоваха Щатите „да си затварят устата“. Според Северна Корея се разпространяват неверни „слухове за оръжейни сделки“ между КНДР и Русия

Северна Корея заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и не планира да прави това, като наред с това предупреди САЩ „да си затварят устата“ и да престанат да разпространяват слухове, очернящи Пхенян, предаде Ройтерс.

„Напоследък САЩ и други враждебни сили говореха за „нарушаване на резолюция“ на Съвета за сигурност на ООН, разпространявайки „слухове за оръжейни сделки“ между КНДР и Русия… Никога досега не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да изнасяме“, посочи в изявление заместник генералният директор на Главното бюро за оборудване към министерството на националната отбрана, цитиран от севернокорейската агенция КЦТА, която не съобщи името му.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател по-рано този месец каза, че Русия „е в процес на покупка на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да ги използва в Украйна“, предаде БТА.

По-късно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби нарече това „потенциална покупка“. Той разясни, че няма индикации, че покупката е била завършена и със сигурност няма индикации, че тези оръжия се използват в Украйна“.

САЩ обвиниха и Иран, че доставя дронове на Русия, за да ги използва тя във войната си в Украйна – нещо, което Техеран отрича. Русия също отрече обвиненията и поиска САЩ да предоставят доказателства.

Наскоро Русия и Северна Корея обсъдиха отношенията си. В писмо, изпратено за Деня на освобождението на Корея, миналия месец руският президент Владимир Путин заяви пред севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че двете страни ще „разширят с общи усилия всеобхватните си и конструктивни двустранни отношения“.

Ким също прати писмо до Путин, отбелязвайки, че „стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепа и солидарност“ между двете страни са достигнали ново равнище на фона на общите им усилия да противодействат на заплахите и провокациите на „враждебни военни сили“.

Киев скъса отношенията си с Пхенян, след като през юли Северна Корея призна двете подкрепяни от Русия сепаратистки „народни републики“ в Източна Украйна за независими държави.

По публикацията работи: Пламена Сутева