Путин обяви частична мобилизация на населението

116

Това, руският лидер направи в свое обръщение към руснаците. Очаква се обръщение да направи и руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Президентът на Русия Владимир Путин отправи обръщение към народа си. В него той обяви частична мобилизация на населението.

Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит.

В телевизионното си изявление руският държавен глава заяви, че е подписал указ, а мобилизационните мероприятия започват днес. Путин добави, че така защитава руските територии, а Западът е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната.

Путин каза още, че Русия има много оръжия, за да отговори на това, което той нарече западни заплахи, и подчерта, че не блъфира.

Очаква се обръщението да бъде посветено на „референдумите“ на окупираните територии в Украйна. Едновременно няколко руски държавни медии, цитирайки журналисти от кремълския медиен пул, съобщават, че обръщение ще направи и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.