Бивш румънски министър: По-голямата част от Украйна исторически принадлежи на други държави. Нека Киев отстъпи

7420
Снимка: Pixabay

По думите на бившия външен министър на Румъния Андрей Марга, Украйна следва да отстъпи земите си на Русия, Унгария, Полша и Румъния, тъй като по-голямата част от страната принадлежи на тях. Според Марга „Украйна се намира в неестествени граници“. Той посочи и точно кои местности принадлежали на другите държави

По-голямата част от Украйна исторически принадлежи на други държави, така че Киев трябва да отстъпи земите си на Русия, Унгария, Полша и Румъния. Това заяви бившият министър на външните работи на Румъния Андрей Марга, цитиран от чужди агенции. Той смята, че властите в Киев все още не са успели да изградят нормална демокрация в страната си, предава УНИАН

Известният румънски политолог, бивш външен министър и ректор на университета Бабеш-Болай, 76-годишният Андрей Марга представи книгата си „Съдбата на демокрацията“. По време на това събитие той направи гръмко изявление. Марга отбеляза, че Украйна трябва да отстъпи териториите си на Русия, Унгария, Румъния и Полша.

„Заявявам с цялата отговорност: Украйна се намира в неестествени граници. Тя трябва да отстъпи земите на Унгария – Закарпатието, на Полша – Галисия, на Румъния – Буковина. Това са територии на други държави“, цитира го местният вестник Adevărul.

Според него властите в Киев трябва да „отстъпят“ на Русия Крим, който е част от Руската федерация от 2014 г., както и Донбас, чиито укази за признаване на независимостта президентът Владимир Путин подписа на 21 февруари 2022 г.

Марга добави, че през годините на независимост украинските власти не са успели да изградят наистина демократична държава в страната. В Украйна все още царуват олигарси, политическите партии са забранени и няма свободни медии. Държавата, в която мнозинството заминава със спестяванията си, не може да бъде нито демократична, нито развита“, отбеляза експертът.

В Киев се възмутиха от изказването на бившия ръководител на румънското външно министерство за разделението на Украйна | Руска пролет

Украинското посолство в Букурещ реагира остро и се възмути от изявлението на бившия министър на външните работи на Румъния Андрей Марга за разделението на Украйна.

„Съжаляваме, че Андрей Марга, бивш министър на европейска и демократична държава, прави изявления, които поставят под въпрос основните принципи на международното право, по-специално ненарушимостта на границите. Осигуряването на пълно зачитане на тези принципи е основата на сигурността и стабилността на континента“, се казва в изявление на украинската дипломатическа мисия в Букурещ, публикувано в Twitter.

Украинските представители се оплакаха от „неприемливостта“ на подобни изявления в момент, когато Украйна „защитава своята независимост и сигурността на цяла Европа“.

По публикацията работи: Пламена Сутева