Какво се случва по нашето Черноморие: Невиждано явление. Морето се отдръпна (СНИМКИ)

9375
Снимка: Facebook

Както вече Ви съобщихме морето в Бургас се отдръпна с около пет метра. Но във Варна се наблюдава същото явление. Дали това се свързва с бурята, която се разяри снощи или предстои някакво друго явление никой още не е наясно.

Снимка: Facebook

Според очевидци, които коментират в социалните мрежи, в момента на мястото пред Рибарския плаж във Варна се е образувало нещо като островче.

Не е ясно дали причината са силните ветрове от последните дни или друго явление. Ккато вече Ви съобщихме, подобно странно явление беше видяно в Бургас преди бурята, която нанесе много щети. Морето се отдръпнало с около 5 метра навътре.

Явлението се нарича “сейша” или стояща вълна, след което отново се връща в първоначалното си положение, съобщават от Meteo Balkans.

Снимка: Facebook

Но какви могат да бъдат причините? На фона на общо спадане на атмосферното налягане през изминалото денонощие дават основание да се приеме, че колебанието на морето е в резултат на рязкото изменение на атмосферното налягане тоест наблюдавана е появата на сейша.

Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени водни басейни (морета, езера или големи водоеми, както и в обособени техни части), които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили, в случая атмосферното налягане. През целия ден синоптичната обстановка над Балканския п-ов и западната част на Черно море е една и съща – област от ниско налягане, с бавно движещ се на E студен атмосферен фронт.

Рязкото изменение на налягането вероятно е резултат от локални термични и динамични причини – нееднаквото нагряване на земната повърхност, движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт.