Eвpoпeйcĸитe гaзoxpaнилищa мoжe дa ce oĸaжaт пpaзни oщe в нaчaлoтo нa фeвpyapи 2023 г.

44

Въпреки че се очаква те да бъдат запълнени над 80% до началото на отоплителния сезон, експерти смятат, че газохранилищата може да се окажат празни още в началото на 2023 година

Eвpoпeйcĸитe гaзoxpaнилищa мoжe дa ce oĸaжaт пpaзни oщe в нaчaлoтo нa фeвpyapи 2023 г., нeзaвиcимo чe ceгa ce oчaĸвa дo нaчaлoтo нa oтoплитeлния ceзoн тe дa ca зaпълнeни нaд 80%.

Това мнението на експерти, цитирани от испанския вестник La Vanguardia, предаде Bulgaria on air.

„Общо 160 газови хранилища в 18 страни от ЕС с ниво на запълняемост от почти 83% ще бъдат достатъчни, за да осигурят само 21% от годишното потребление в страните членки от ЕС“, се казва в материала.

Пред европейските лидери стои задачата да направят така, че посочените запаси от природен газ да са достатъчни за цялата зима. Според изданието, за целта ще трябва да се намали разходът на синьо гориво и да се преразпределят излишъците му.

„Би било възможно да се издържи с настоящите запаси и до март 2023 г., но при условие, че Москва възобнови доставките на газ, макар и в малък обем“, пише вестникът, цитиран от money.bg.

Ситираните от изданието експерти се съмняват, че Европа ще успее да постигне целите за намаляване на потреблението на природен газ. Те също така не са сигурни, че с наличната газова инфраструктура на региона, ще може при необходимост да се разпредели допълнително газ към страни, които се нуждаят.

По публикацията работи: Станислава Гавазова