Чарлз III направи своето първо обръщение към британския парламент (ВИДЕО)

71

Чарлз III направи своето първо обръщение към британския парламент в качеството си на крал, след като се възкачи на трона след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Той описа майка си като „образец за всички живи принцове”, правейки препратка към „Хенри VIII” на Шекспир

„Заставайки пред вас днес не мога да не почувствам тежестта на историята, която ни заобикаля и която ни напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които членовете на двете камари се посвещават с такава лична ангажираност за подобряването на живота на всички нас“, заяви Чарлз III.

„Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация”, заяви той пред членовете на изборната долна камара на общините и горната камара на лордовете, събрани в Уестминстър Хол.

Кралят заяви, че е дълбоко благодарен за съболезнователните адреси от депутати, които „така трогателно отразяват” това, което кралицата „означаваше за всички нас”. Той направи препратка към „Хенри VIII” на Шекспир, където Елизабет I е описана като „образец за всички живи принцове”.

По публикацията работи: Пламена Сутева