МП предлага съществени промени в начина на конструиране на антикорупционната комисия

36

Това стана ясно след проведена онлайн среща между представители на Европейската комисия, в която са взели участие и служебният министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов. Все пак ще се запази и концепцията на предходния парламент. 

Министерството на правосъдието (МП) ще предложи съществени промени в начина на конструиране на антикорупционната комисия, но ще запази концепцията, подготвена от предишния парламент. Промени ще има и при въвеждането на взаимоконтрол в рамките на КПКОНПИ. Това са част от темите, които служебният министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов са обсъдили на онлайн среща с представители на Европейска комисията (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона. За това информират от Министерството на правосъдието.

Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени.

Зарков отговори на въпросите на Европейската комисия (ЕК) и представи в детайли напредъка по законопроектите, касаещи многогодишната критика на ЕК по отношение върховенството на закона в България и корупцията по високите етажи. Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на годината, припомнят от МП.