Коя зимнина би ни излязла повече на оферта? Тази, която сами приготвяме сами, или пък купувайки я, било то от магазин или приятел. Всички отговори ще научите в разказа на Йорданка и Цветанка
Домашна или от магазина – коя туршия и лютеница ще ни излезе по-евтино?
Йорданка и майка й Цветанка живеят във врачанското село Чирен, разказва BTV.
Двете са направили 17 буркана с парена туршия със зеле, моркови и чушки.
„Грубо казано за тези буркани аз съм вложила 25 лв. Моята калкулация показва, че един буркан ми излиза 1,35 лв. Не знам колко ще струва на пазара, но вероятно ще е много повече“, каза Йорданка.
Срокът на годност на тази зимнина е до пролетта. Цветанка разказа, че преди да има буркани зимнината е правена в делви затворени с лозови листа.
Цената зависи от вида на туршията, но себестойността на буркан може да е под 2 лв„ заяви Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища.
Той даде пример с киселите краставички, където буркан може да струва към 1,5 лв„ ако са мариновани то цената ще е малко над 2 лв.
Във всички случаи цената на домашно приготвената зимнина ще е по-добра от тази в магазина, каза Иванов.
По публикацията работи: Силвана Димитрова