Унгария отправи заплаха: Иска трима руски олигарси да бъдат извадени от санкционния списък на ЕС

668

Унгария иска премахването на имената на трима руски олигарси от санкционния списък на Европейския съюз срещу Русия. Ако олигарсите не бъдат извадени от списъка, Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Твърди се, че тези олигарси са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников. Припомняме, че министър-председателят на Унгария Виктор Орбан беше критично настроен към позицията на ЕС спрямо Москва

Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на ЕС срещу Москва, ако трима олигарси не бъдат извадени от санкционния списък с над 1000 имена, съобщиха дипломати, цитирани от ДПА.

Според няколко дипломатически източника тримата олигарси, които Будапеща иска да види заличени от списъка за визова забрана и замразяване на активи, са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников.

Това унгарско искане идва в момент, в който когато ЕС се готви да поднови с още шест месеца списъка на лицата под санкции. Посланиците на ЕС трябва да обсъдят въпроса днес (7 септември), преди крайния срок за продължаването му на 15 септември.

Списъкът беше разширяван през годината със засилването на ограничителните мерки срещу Москва от страна на Брюксел. Усманов и Авен бяха добавени в кръга на санкционираните в края на февруари.

Официалният вестник на ЕС нарича Усманов „прокремълски олигарх с особено близки връзки с руския президент Владимир Путин“. Той е определян като един от „любимите олигарси на Путин“ и се смята за посредник в бизнес делата на президента.

Санкциите вече доведоха до изземването на яхта на най-голямата яхта в света на стойност 600 милиона долара, която се свързва с Усманов.

За Авен ЕС сочи, че „е един от приблизително 50-те богати руски бизнесмени, които редовно се срещат с Владимир Путин в Кремъл.“

Рашников пък беше добавен към списъка през март, като Брюксел го описа като „водещ руски олигарх, който е собственик и председател на борда на директорите на компанията Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK).“ MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия.

Припомняме, че Орбан беше критично настроен към позицията на ЕС спрямо Москва по време на войната в Украйна, като каза, че санкциите са навредили на блока, без да отслабят Русия или да помогнат на Киев.

По публикацията работи: Пламена Сутева