Блумбърг: В 101 държави може да възникнат масови безредици през третото тримесечие на 2022 г.

73

Блумбърг твърди това, позовавайки се на доклад на британската консултантска компания Verisk Maplecroft. Според изготвения доклад рисковете ще се увеличат през следващите месеци.

Риск от масови безредици през третото тримесечие на 2022 г. има в 101 държави в света. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на доклад на британската консултантска компания Verisk Maplecroft.

Според констатациите на експертите, в 101 от 198 държави е регистрирано увеличение на риска от обществени безредици, което е най-голямото тримесечно увеличение от началото на съответните изчисления през 2016 г. В същото време рискът е намалял в 42 държави. Както отбелязва Блумбърг, предпоставките за размирици в страните от Европейския съюз се увеличават на фона на по-високите цени на енергията. В развиващите се страни общественото недоволство се обяснява с повишаването на цените на храните и със страховете от световна продоволствена криза. Подчертава се също, че рисковете ще се увеличат през следващите месеци, предава БГНЕС.

Очаква се есента и зимата в Европа да изострят енергийната криза и да увеличат разходите за живот. Сушата и недостигът на вода в много страни ще доведат до повишаване на цените на храните, което може да доведе до местни протести в най-засегнатите райони.

Списъкът на страните с повишен риск от социални вълнения включва, наред с други, Кипър, Германия, Норвегия, Полша и Украйна. През 2023 г. се очаква рисковете да се увеличат в Германия, Нидерландия и Швейцария, наред с други държави.

По публикацията работи: Пламена Сутева