Специалисти: Как да се спасим при гръмотевична буря?

blank
Снимка: Pixabay

Зачестилите инциденти по време на гръмотевични бури налагат да сме изключителни предпазливи. Вижте какво съветват експертите:

В същото време времето в планината донесе бури, а това може да се окаже много опасно за туристите. Вчера имаше и спасителна акция в Пирин. Какви са практическите съвети на специалистите за това какво да правим при буря в планината и при проливни дъждове в града – отговор потърси Антон Чавдаров.

Бурите винаги започват в следобедните часове. Ако по това време се окажем във високите части на планините, моментално трябва да напуснем върховете, билата и откритите пространства.

„Вероятността там да ни удари гръмотевица е най-голяма. По най-бързия начин трябва да слезем в ниската част и да търсим подслон. Добре е да се избягват самотни дървета, храсти.

Ако няма къде да отидете в откритите пространства, по-добре да клекнете, да се свиете, да си сложите главата близо до коленете и ръцете да покрият ушите”, обясни Върбан Тодоров, планински спасител от отряда в Кюстендил.

Ако успеем да намерим пещера, можем да се скрием в нея, но опасността ще продължи да е голяма. При гръмотевични бури трябва да се отдалечим от водни басейни, ако има такива наблизо. И докато бурята в планината носи непосредствена опасност за човека, то проливните дъждове в града и най-вече големите локви са коварни за автомобилите.

„Ако влезе вода в смукателния колектор, двигателят може да блокира”, каза Васил Новоселски, собственик на автосервиз.

А, когато поради запушени шахти се образуват огромни пространства с вода, единственото, което трябва да правим, е да се движим бавно и да се надяваме водата да не надвишава 30 см. Щетите от големите локви могат да са еднакво големи, без значение дали автомобилът ни е с бензинов или дизелов двигател.