Лекарите ще предписват ходене и колоездене, за да победят сърдечните заболявания

171

Лекарите предписват упражнения с надеждата, че ще намалят процента на рак и сърдечни заболявания. Пилотната схема „Социални предписания“ има за цел да помогне на NHS да натовари и намали трафика. Министерството на транспорта е предоставило на 11 местни власти общо £12,7 милиона. Плановете включват дегустатори за колоездене с всички способности и групи за психично здраве за упражнения. Те ще работят до 2025 г. в области, включително Бат, Брадфорд, Корнуол и Лийдс

Лекарите скоро ще казват на пациентите „да се качат на колелото си“ или „да тръгнат на поход“, тъй като колоезденето и ходенето ще бъдат предписани от общопрактикуващите лекари в кампания за подобряване на здравето, предават dailymail.

Пилотната схема, която ще бъде въведена по-късно тази година, има за цел да намали процента на рак и сърдечни заболявания, като насърчава хората да правят повече упражнения. Ще бъдат въведени и схеми като дни за дегустация на колоездене за всички способности и групи за психично здраве при упражнения, се добавя.

Правителството каза, че властите трябва да подобрят инфраструктурата наред с изпитанията, така че хората да се чувстват в безопасност, извършвайки дейностите.

Пилотните проекти ще продължат до 2025 г. в Бат и североизточния Съмърсет, Брадфорд, Корнуол, Къмбрия, Донкастър, Гейтсхед, Лийдс, Нотингам, Плимут, Съфолк и Стафордшир.

Резултатите от предписанията ще бъдат наблюдавани, за да се оцени въздействието на тези дейности върху здравето на хората, като например намалени посещения при общопрактикуващ лекар и зависимост от лекарства. Министерството на транспорта каза, че няколко правителствени отдела и агенции – включително NHS England, Службата за подобряване на здравето и различията, Sport England, Националната академия за социално предписване, Министерството на околната среда, храните и селските въпроси и Министерството на здравеопазването и социалните грижи – работят заедно по проекта.

Министърът на пешеходството и колоезденето Труди Харисън каза, че дейностите имат „толкова много ползи – от подобряване на качеството на въздуха в нашите общности до намаляване на задръстванията по най-натоварените ни улици“.

Тя добави: „Това също има огромно положително въздействие върху физическото и психическото здраве, поради което финансирахме тези проекти, които ще накарат хората в цялата страна да се движат и ще облекчат тежестта върху нашата NHS.“ Сред основните поддръжници на схемата е бившият колоездач със златен олимпийски медал Крис Бордман, който сега е комисар на National Active Travel, изпълнителна агенция, създадена от правителството за подобряване на велосипедната и пешеходната инфраструктура в Обединеното кралство.

Той каза: „Като нация се нуждаем от по-здравословни, по-евтини и по-приятни начини за придвижване за ежедневни пътувания.

„Повечето движение ще доведе до по-здрава нация, намалена тежест върху NHS, по-малко рак, сърдечни заболявания и диабет, както и огромни икономии на разходи.

„Това изпитване цели да надгради съществуващите доказателства, за да покаже как обединяването на транспорта, активното пътуване и здравето може да окаже положително въздействие върху общностите в Англия.“

Министърът на здравеопазването Мария Колфийлд каза: „Да станем активни е изключително полезно както за психическото, така и за физическото ни здраве, помагайки за намаляване на стреса и предпазване от други заболявания като сърдечни заболявания и затлъстяване.

„Обединеното кралство е водеща в внедряването на социално предписване в нашата NHS и общностите в цялата страна.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова