Инфлацията в еврозоната отбеляза нов абсолютен рекорд

84
blank
Снимка. Pixabay

Според Европейската статистическа агенция Евростат, през изминалия месец юли има нов рекорд на инфлацията в еврозоната – 8,9% на годишна база спрямо 8,6% през юни. Агенцията отчита, че основна причина за този скок на инфлацията е ръстът в цените на енергията

През месец юли в еврозоната беше регистриран нов абсолютен рекорд на инфлацията – 8,9% на годишна база спрямо 8,6% през юни. Това сочат данните от доклад, публикуван от Европейската статистическа агенция Евростат. Годишната инфлация в еврозоната се е увеличила 3.5 пъти от 2.16% миналата година за юли.

Според Европейската статистическа агенция месечната инфлация се е повишила с 0,1 % през юли, след като през юни бе отчетено повишение от 0,8 %.

Евростат посочва като основна причина за високата инфлация, повишаването на цените на енергията. 39,7% на годишна база след увеличение от 42% през предходния месец.

Цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 9,8% през юни спрямо 8,9% през май, а на промишлените стоки – с 4,5% спрямо 4,3%. Растежът на разходите за услуги се ускори до 3,7% от 3,4% през юни.

Бързото нарастване на инфлацията в еврозоната започна през август миналата година с настъпването на енергийната криза в Европейския съюз. Оттогава насам не е възможно да се спре инфлацията и тя се повишава всеки месец. Докато през август 2021 г. той е 2,96%, през февруари 2022 г. нараства до 5,87%, а през март 7,44%.