Ще има ли магнитни бури до края на лятото (ВИДЕО)

1724
Колаж: "Нова Вест"

Магнитните бури са фактор, който влияе на голяма част от населението. С напредването на възрастта хората стават все по податливи на магнитните бури. Но очакват ли такива смущения до края на лятото и каква ще бъде тяхната сила.

Според проф. Петя Трифонова от БАН наблюдението на магнитното поле тази седмица показа активен период, който започна в началото на седмицата. На Земята се формира магнитна буря, която за щастие на територията на страната достигна само нива на смущение”, каза тя, предаде NOVA.

По думите й Земята постоянно се развива и променя, а нашата задача е да се адаптираме към тези промени. „В момента сме в нов слънчев цикъл, който ще продължи 11 години. Неговият пик ще бъде през 2025-2026 г. Тогава очакваме активността на Слънцето да е максимално силна и ние да усетим промените”, посочи Трифонова.

„Трудно е да се правят дългосрочни прогнози, но очакваме около 17 август срещу Земята да застане геофективна орбита активен регион на Слънцето, от който съответно има възможност да има повишена активност и смутено магнитно поле”, коментира тя.