Зеленски: Целият свят трябва да реагира незабавно

blank
Кадър: Youtube

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международната общност да принуди Русия да се оттегли от окупираната атомна електроцентрала в Запорожие. Според Зеленски целият свят трябва да реагира незабавно, за да се случи това

Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да „реагира незабавно“, за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която през последните дни е обект на обстрел, предаде БГНЕС.

„Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие“, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

„Само пълното изтегляне на руснаците… би гарантирало ядрената безопасност за цяла Европа“, добави той, като осъди „руския ядрен шантаж“.

Атомната електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и е окупирана от руски войски от март, малко след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Днес Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нов обстрел в близост до централата, но твърденията им не бяха проверени по независим начин.

Миналата седмица също имаше бомбардировки в близост до централата, което повиши опасността от ядрено бедствие в страната, която пострада от Чернобилската катастрофа през 1986 г.

Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ заяви, че в близост до ударите са открити радиоактивни вещества и че са повредени датчици за радиация.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че това са „тежки времена“, тъй като боевете са предизвикали „сериозна“ криза в Запорожие.

Рафаел Гроси поиска на Международната агенция за атомна енергия да бъде предоставен достъп до обекта възможно най-скоро.

По публикацията работи: Пламена Сутева