Китайските власти затвориха известен тибетски дворец заради COVID-19

blank
Кадър: Youtube\ Виртуальные экскурсии

Китайските власти затвориха прочутия тибетски дворец „Потала“, след като в хималайския регион беше регистрирана лека епидемия от COVID-19

Действията подчертават, че Китай продължава да се придържа към своята политика на „нулев COVID“, която налага затваряне, постоянни тестове, карантина и ограничения за пътуване, дори когато повечето други страни са отворили отново врати, предават apnews.

Става ясно, че Потала, който е традиционният дом на будистките лидери на Тибет, ще бъде затворен от днес, а датата на повторното му отваряне ще бъде обявена малко по-късно. Икономиката на Тибет е силно зависима от туризма, а Потала е ключова забележителност.

Според Китай твърдата му политика е успяла да предотврати мащабни хоспитализации и смъртни случаи, докато критиците, включително Световната здравна организация, осъждат въздействието ѝ върху икономиката и обществото и твърдят, че тя не е в крак с променящия се характер на вируса и новите методи за превенция и лечение.

Тази сутрин Китай обяви 828 нови случая на вътрешно предаване на вируса, 22 от които в Тибет. Повечето от тези случаи не са показали симптоми.

Междувременно повече от 80 000 пътници остават блокирани на южния курортен остров Хайнан съгласно изискванията, че през следващите дни трябва да направят отрицателен тест за вируса, преди да им бъде разрешено да напуснат.

По публикацията работи: Силвана Димитрова