Семейство плати близо 900 лв. за лечение на стомашно неразположение на детето им в „Слънчев бряг” (ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7

Шокирани останаха родителите на малкото момиченце, след като от частната клиника са им заявили сумата от 900 евро. Това не е единичен случай и въпреки това, че центърът за лечение е частен, те не са предполагали такава голяма сума

Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в „Слънчев бряг” плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им. На 3 август почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение, след обикаляне из здравните заведения в Несебър и „Слънчев бряг”, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ. Изненадата обаче дошла, когато получили фактурата със сумата от 450 евро, която определено шокира родителите, съобщават от NOVA.

Оказва се, че консултацията със специалист е 79 евро, слагането на абокат е 25 евро, изследване на кръвна захар 10 евро, 100 евро за прекараното под лекарско наблюдение време.

„Бяхме първо в Несебър. Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, не съм питал за цени”, разказа бащата на детето.

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа. „Прегледа я педиатър. Сестрата идваше само да погледне системата докъде е стигнала, но нищо повече. Взеха й кръвна проба за захар. Направиха и такава за антибиотика, който ще влеят в системата и това беше”, разказа майката на детето.

По думите на родителите им е било казано, да оставям абоката на детето, тъй като на следващия ден трябва да отидат отново. „Изобщо не съм очаквал подобна сума за дете. Очаквах тя да е около 150 евро”, добави бащата.

Управителят на медицинския център обясни, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години и всичко останало определи като „спекулации”. Родителите на детето отрекоха тази информация.

Темата коментира и бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. „Това, което научаваме от конкретния случай не е нищо ново. Това се случва и по морските, и по планинските ни курорти. Проблемът е къде тук е държавата”.

„След като виждаме, че в ситуация на спешен случай на дете се стига до такава сума въпросът е държавата въобще контролира ли какво се случва по тези курорти”, добави Виткова.

Тя е категорична, че трябва да има контрол. „Предварително държавата трябва да знае как е организирана медицинската помощ по курортите. Случилото се показва, че тя изобщо не знае какво се случва”, добави бившият министър на здравеопазването.

 

По публикацията работи: Силвана Димитрова