Освободеният от поста шеф на НАП Румен Спецов: Освободиха ме по политически причини

blank
Колаж: "Нова Вест"

„Министърът ми обясни, че ме освобождава по политически причини и уволнението ми не е свързано с работата на НАП“, заяви освободеният днес бивш шеф на НАП

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов е бил освободен по политически причини. Това коментира самият той в ефира на БНТ. По думите му рано тази сутрин е бил извикан от министъра на финансите Росица Велкова.

„Министърът ми обясни, че ме освобождава по политически причини и уволнението ми не е свързано с работата на НАП“, поясни Спецов.

На въпрос дали е изненадан от освобождаването си, Румен Спецов отговори, че в момента данъчната агенция е много добре структурирана и изпълнява всички свои задължения пред бюджета.

„Удовлетворява ме обяснението, че съм освободен по политически причини, а не заради работата на НАП“, каза още Спецов.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов.

Друго обяснение дадоха за освобождаването на шефа на данъчните от Министерския съвет.

„По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики“, пише в мотивите на правителството.

По публикацията работи: Станислава Гавазова