Как да проверите дали яйцата са пресни

blank
Снимка: Pixabay

Интересен и полезен метод за проверка на яйцата. За него разказва риска диетоложка

Александра Разаренова, диетолог, специалист по хранене, член на Руския съюз на диетолозите и специалистите по хранителна промишленост, съветва как да проверим свежестта на кокошите яйца, предават БГНЕС.

Обикновено срокът на годност на яйцата е посочен на опаковката. Но ако посочената дата е „на ръба“ или ако купувате домашни яйца от пазара задължително проверете дали са пресни и годни за консумация.

Има няколко начина да направите това. Най-лесният е да поставите яйцето в съд със студена вода и да прецените положението му.

„Ако яйцето лежи хоризонтално на дъното, това е знак за много прясно яйце. Ако яйцето застава под ъгъл или стои балансирано над дъното, то не е съвсем прясно, но все още може да се консумира. Такива яйца трябва да бъдат твърдо сварени. Ако яйцето изплува нагоре, не можете да го използвате, то е развалено“, предупреждава Разаренова.

Причината е, че влагата в протеина постепенно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкова повече въздух има в него и толкова по-високо се издига във водата.

По публикацията работи: Силвана Димитрова