Иван Иванов обяви кога ще падне цената на газа

blank
Кадър: bTV

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов ще имаме достатъчно газ, но цената му ще бъде висока. Той каза, че през август ще има висока цена, а след септември се очаква тя да падне

Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това заяви в ефира на bTV председателят на Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, каза още Иванов.

„Доставките от Азербайджан ще намалят цената. Това са абсолютно гарантирани 1 млрд. куб. м газ“, добави той и обясни, че се водят преговори за още газ оттам.

„С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове с такива количества газ. Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

„Не по-късно от 12 август ние ще проведем заседание, на което ще утвърдим най-вероятно ще го утвърдим. Комисията не определя цената на природния газ, ние определяме цената на електроенергията, цената на топлинната енергия, но що се касае до природния газ, нашите правомощия единствено се свеждат това да проверим дали цената е обоснована със спазването на договора, който го има и с дългосрочния договор“, добави председателят на КЕВР.

По публикацията работи: Пламена Сутева