Проф. Кантарджиев за COVID: Служебният министър може да има нов подход

128

Това предполага проф. Тодор Кантарджиев по отношение на вчера встъпилия в длъжност служебен здравен министър Асен Меджидиев. Професорът заяви и това, че в последната седмица има лек спад в заболелите от COVID

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон – BA.5 в Европа е последователно – в момента става и в нашата страна. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

„В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на COVID случаите, като това отчасти се дължи на предприетите мерки“, обясни той.

Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“.

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

По публикацията работи: Пламена Сутева