Председателят на КЕВР: „Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават по-скъпо

280

Това заяви категорично председателят на КЕВР Иван Иванов. По негови думи това е доказуемо с документи. Той каза и това, че не са получени никакви документи за разтоварване на седемте танкера с втечнен газ, за които говореше Кирил Петков

Според Иван Иванов „Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба. Това обясни в ефира на БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Отговор на този въпрос не се дава нито от „Булгаргаз“, нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, – има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ – вместо да закупи количества, не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас“, поясни той.

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. Договорките за 7 танкера, това е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем, сложното е имено инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата, това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса, добави Иванов.

КЕВР ще поиска спешна среща с енергийния министър на служебното правителство, решаването на проблемите с газа е най-важният въпрос. За месеците ноември и декември няма свободни слотове, няма резервиран капацитет за пренос, затова трябва да се преговаря и да се реши този проблем, посочи Иванов.

В някои отношения КЕВР има ограничени правомощия за цената на газа, тя не определя цената, а само я утвърждава. След последните драматични увеличения на цената, почти 300 лева за мегаватчас, започваме да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение на функциите на Булгаргаз.

По публикацията работи: Пламена Сутева