„Джеймс Уеб“ засне зашеметяващо изображение на далечна галактика и нейната централна черна дупка (ВИДЕО)

119

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА направи нова зашеметяваща снимка на галактиката „Колелото“. Заснета е и черната дупка, която се намира в нейния център. Направеното ново изображение дава не само моментна снимка на текущото състояние на „Колелото“, но и представа какво се е случило с тази галактика в миналото и как ще се развива в бъдеще тя

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА надникна в хаоса на галактиката „Колелото“ (Cartwheel), разкривайки нови подробности за формирането на звезди и черната дупка, намираща се в центъра на галактиката. Това съобщиха от НАСА.

Мощният инфрачервен поглед на Джеймс Уеб създаде подробно изображение на „Колелото“ и на две по-малки придружаващи галактики, на фона на много други галактики. Това изображение предоставя нов поглед върху това как галактиката „Колелото“ се е променила в продължение на милиарди години.

Галактиката „Колело“, разположена на около 500 милиона светлинни години в съзвездието „Скулптор“, е рядка гледка. Появата му е резултат от интензивно събитие – високоскоростен сблъсък между голяма спирална галактика и по-малка галактика, която не се вижда на изображението.

Сблъсъкът е засегнал най-вече формата и структурата на галактиката. „Колелото“ разполага с два пръстена – ярък вътрешен пръстен и заобикалящ, цветен пръстен. Тези два пръстена се разширяват навън от центъра на сблъсъка, като вълни в езеро, след като в него е хвърлен камък. Поради тези отличителни характеристики астрономите наричат ​​това „пръстенова галактика“, структура, по-рядко срещана от спиралните галактики като нашия „Млечен път“, например.

Външният пръстен се е разширявал в продължение на около 440 милиона години.

Наблюденията на Джеймс Уеб подчертават, че „Колелото“ е в много преходен етап. Галактиката, която вероятно е била нормална спирална галактика като „Млечния път“ преди сблъсъка си, ще продължи да се трансформира. Докато Уеб ни дава моментна снимка на текущото състояние на „Колелото“, той също така дава представа какво се е случило с тази галактика в миналото и как ще се развива в бъдеще.

Космическият телескоп Джеймс Уеб е водещата в света обсерватория за космически науки.

Превод и редакция: Пламена Сутева