Зеленски: Украйна ще се превърне в един от гарантите на енергийната сигурност на Европа

232

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той посочи, че Украйна възнамерява да повиши количеството на изнесен ток към Европа. Зеленски каза, че Украйна ще помогне на европейските страни да „устоят на енергийния натиск“ на Русия

Украйна се готви да увеличи износа на ток за Европейския съюз, за да помогне на Европа да „устои на енергийния натиск“ на Русия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

„Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество“, каза той в ежедневното си видеообръщение.

„Въпреки войната, ние осигурихме за рекордно кратко време интеграцията между украинската и европейската мрежа“, добави президентът на Украйна.

Неговото изявление бе направено ден след като страните членки на ЕС постигнаха споразумение да намалят потреблението на газ и да помогнат по този начин на Германия след драстичното намаляване на руските доставки на синьо гориво. Киев и европейците обвиняват Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие, информира БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева