Байдън има намерение да се кандидатира за преизбиране

358

Американският президент Джо Байдън има амбицията да се кандидатира за президент отново през 2024 година. Той смята да направи този ход въпреки според проучвания 75% от поддръжниците на Демократическата партия не го искат за свой кандидат

Американският президент Джо Байдън възнамерява да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че 75% от поддръжниците на Демократическата партия не го искат за свой кандидат. Това даде да се разбере говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер по време на брифинг за журналисти, предаде БГНЕС.

Тя беше помолена да коментира публикувано в сряда проучване на общественото мнение на SSRS, поръчано от Си Ен Ен, според което само 25% от избирателите на Демократическата партия подкрепят номинацията на Байдън през 2024 г. „Не се притесняваме за изборите. Президентът ясно заяви, че възнамерява да се кандидатира, но това е толкова далеч, че е твърде рано да се мисли“, отговори Жан-Пиер.

Преди седмица изследователската служба на университета Куинипиак съобщи, че 54% от поддръжниците на Демократическата партия са против участието на Байдън в президентската надпревара през 2024 г. Спадът в подкрепата за държавния глава в неговата партия идва на фона на спада на популярността му в страната. Миналата седмица този процент се понижи до 36%, което е най-ниското ниво за 19-те месеца, откакто Байдън влезе в Белия дом. Една от причините за това е повишаването на разходите за живот в САЩ. През юни инфлацията достигна 40-годишен връх от 9,1% на годишна база.

По публикацията работи: Пламена Сутева