МС: Средствата за пътищата са разпределяни в разрез с обществените поръчки и обществения интерес (ВИДЕО)

47

Това обясни зам.-министърът на финансите Андрей Цеков по време на провеждащ се брифинг на Министерски съвет. Той даде и конкретни примери, които да подкрепят твърденията му

По думите на зам.-министъра на финансите Андрей Цеков, средствата за пътищата са били разпределяни „в разрез с обществените поръчки и в разрез с обществения интерес“.

„Темата на днешния брифинг е състоянието на държавната политика в областта на пътната инфраструктура. Бих искал да направя едно обобщение. Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от агенция „Пътна инфраструктура“ порочна система, при която дейностите по изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущи ремонти и поддържане на републикански пътища, се възлагат непрозрачно, неконкурентно и неикономично, в разрез с принципите на добро финансово управление, противоречие на разпоредбите на Закона за обществените поръчки и в разрез с обществения интерес“, заяви на брифинг на Министерски съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков

„На първо място това са инхаус възлагания, в резултат на които в последните години са възложени дейности и впоследствие превъзложени без наличието на свободна конкуренция на стойност над 3,6 млрд. лв.“, заяви Цеков.

„Примерите са ясни – АМ „Хемус“ 2,7 млрд. лв., пътят Видин – Благоевград 900 млн. лв „, каза той.

Рамковите споразумения за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа са също пример за разходване на средства, надхвърлящи многократно договорната стойност.

„Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, при които крайният ефект е, че в условията на ограничена конкуренция се разходва обществен ресурс, надвишаващ дори прогнозните стойности на въпросните поръчки“, обясни още той.

Две междуведомствени работни групи са били назначени по казуса. Първата е била назначена от служебния премиер Стефан Янев. Андрей Цеков изброи обявени обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка, чийто срок непрекъснато се удължава. Същевременно процедурите биват прекратявани.

„В резултат на всички тези действия реалната ситуация е такава – държавата е лишена от пътно поддържане за следващите шест-седем месеца”, отбеляза Цеков.

Цеков обясни, че ръководството на АПИ се назначава от министъра на регионалното развитие, който следва да потърси политическата и професионална отговорност. Сметната палата и АДФИ също трябва да поемат своята част от разследването на провалените обществени поръчки. А прокуратурата ще се заеме с наказателната отговорност.

Настимир Ананиев заяви на свой ред, че „през последните години е заформен престъпен модел“, засягащ ремонта и поддръжката на пътищата: „800 милиона за поръчки изведнъж се оказват 3,4 милиарда. 79% от фирмите се оказват некоректни и трябва да бъдат проверени от ДНСК. Реално коректните фирми са малко над 20%. „Обичайните заподозрени“ са фирмите, които получават парите, а реално парите не стигат до подизпълнителите и работниците“.

„Регионална комисия трябва да излезе с извънредно становище и предложението за разплащане към реалните изпълнители да се случи. Обществените поръчки, през които можеше „да се развърже възелът“, бяха прекратени“, заяви още Ананиев.

„Ще се разплатим с лоялните фирми, но не и с „обичайните заподозрени“ и не под обществен натиск“, подчерта той.