Фунийка сладолед за 70 евро! Това предлагат си Винченцо и Джулиана Папарелла – брат и сестра, които държат заведение в италианското градче Руво ди Пуля.
Тайната се крие в бъркането на ръка на основните съставки, аименно мляко, захар и жълтъци. След като се смесят добре, те се оставят да врят на газов котлон. Джулиана казва, че процесът на приготвяне на неустоимото джелато трае 3-4 дни.
Съставките, които придават неповторимия вкус на някои от видовете сладолед – ванилия от Таити, лешници, какаови зърна. За джелато Пистачио се използва шамфъстък от град Бронте. Ядките първо се пекат, а след това се смилат. Този процес отнема близо четири дни.
Но какво съдържа най-емблематичният сладолед, който се продава за колосалната цена от 70 евро? „Кралският скиптър”, както брат и сестра Папарелла наричат своя шедьовър, е овкусен с ирански шафран. Само 1 грам от него струва 55 евро. Този сладолед се прави само по поръчка, защото вкусът на шафрана се извлича за три дни. Затова за невероятното ледено изкушение се чака със седмици.
Вафличката на „Кралският скиптър” се пълни със сметана и мус от пистачио. Отгоре се слага топката шафранов сладолед, покрива се с бита сметана, златно фолио и карамел.
По публикацията работи: Силвана Димитрова