Стотици украински зрелостници държат матура у нас

47

Общият брой на зрелостниците от Украйна, които ще държат своята матура в България, е 548. Матурите ще се провеждат в София и Варна. 380 от зрелостниците ще бъдат във Варна, а 168 – в София

548 украински зрелостници се явяват на матура в България заради продължаващата в родината им пълномащабна война, каза пред OFFNews Ирина Козик, първи секретар на посолството на Украйна в София. Общо извън Украйна изпита ще държат около 25 хиляди младежи, съобщи Министерството на образованието и науката в Киев.

Днес започват изпитите във Варна. 380 украинските младежи се явяват на онлайн матура в Икономическия университет. Тестът там е на две смени – от 10 и от 15 часа по Киевско време на 27, 28 и 29 юли и на 2 и 3 август.

На 1 и 2 август ще държат матура тези, които са се записали за София – 168 души. Те ще ползват базата на Техническия университет.

В рамките на 120 минути матуристите ще отговарят на въпроси по украински език, математика и история на Украйна. Тестът съдържа 60 въпроса, по 20 от всяка област, като съдържанието им отговаря на задължителната учебна програма. Отворени отговори не се предвиждат дори в блока с въпроси по украински език.

Резултатите от всеки блок ще се оценяват в точки от 100 до 200.

По публикацията работи: Пламена Сутева