Вирусолог разказа за първия случай с внезапна загуба на слух след прекаран COVID

119

По думите на вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова първият регистриран случай на загуба на слух след прекаран коронавирус, е описан още през октомври 2020 година. 45-годишният мъж от Великобритания е загубил слуха на едното си ухо. За щастие е успял да го възстанови до голяма степен чрез лечение. Оказва се, че между 7 и 15% от хората, които са били с COVID-19, имат такива оплаквания

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че европейските държави трябва да започнат да се подготвят сега за нова вълна на пандемията от Ковид-19 през есента и зимата.

„Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е да се появи вариант, който както да бяга от имунния отговор, така и да предизвиква клинична картина, която да е по-тежка от Омикрон“, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че трябва да бъдем в готовност и да създадем добра организация. По нейни думи е от изключителна важност хората да бъдат добре информирани.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, тъй като той няма да си тръгне скоро, или въобще няма да си тръгне“, каза вирусологът.

Тя припомни, че на няколко месеца се появяват нови варианти.

„Напълно възможно е след BA.1, BA.2, BA.4, BA.5 да се появи вариант, който е доста по-различен от Омикрон. Но не означава, че трябва да бъде по-страшен от него“ каза тя.

„Хората трябва да са готови да се ваксинират срещу грип, да си поставят бустерна доза“, допълни Александрова и бе категорична, че няма как да се предвиди как ще продължи еволюцията на вируса.

„Вече има немалко публикации, които показват, че подобни на SARS-CoV-2, се откриват в представители на животинския свят в различни точки на планетата. Това означава, че има вируси, които буквално чукат на вратата“, добави проф. Александрова.

„Първият случай с внезапна загуба на слух след прекаран Ковид-19 беше описан още през октомври 2020 година – 45-годишен пациент във Великобритания. Той е загубил слуха на едното си ухо, след това с лечение го е възстановил до голяма степен. Между 7 и 15% от хората, които са били с Ковид-19, имат такива оплаквания, като внезапната загуба на слух може да настъпи от няколко дни до няколко месеца след диагнозата. Но това е едно от спешните състояния в медицината, тъй като се налага диагностициране веднага“, поясни тя.

Според нея загубата на слух може да има връзка и с деменцията.

По публикацията работи: Пламена Сутева