Изтече „скандален “ запис с участието на Христо Иванов. Вижте първата му реакция. (ВИДЕО)

529

Днес държавата отново се разтресе от политически трусове. Изтече запис от заседание на ПП „Демократична България“. В него се чува как се конструира преговорната рамка и това дали ИТН представлява проблем за властовите позиции.

От „Демократична България“ потвърдиха в студиото на БНТ автентичността на изтеклия запис от заседанието на парламентарата група на коалицията.

Вижте и още във включването на Александър Марков.
В запис, изтекъл от парламента, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяснява на парламентарната група на формацията как вървят преговорите за съставяне на правителство и казва, че се върви към предсрочни избори около 16 октомври.

Записът изтече в медиите в късния следобед – микрофоните и камерите на народното събрание са били оставени включени след заседание на една от парламентарните комисии.

„Корнелия, не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала възможност от началото на преговорите да изчисти някои проблеми, които остават и подозирам, че слеващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение фатално. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов. Или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще заеме. Или кои са министрите на Слави. Това, което е позитивно, е, че има процес. Тоест минахме точката, в която ПП отказваха изобщо възможността да се разговаря с ИТН, нали бяхме меки китки, защото допускахме възможността изобщо да се разговаря с ИТН. Това означава на практика, че те вече не могат да кажат – ИТН са 100%-ова мафия, а ние сме 100%-ово бели. Като цяло, с генерала, като излязохме днес от тази среща, си казахме – отиваме на избори. А изборите при този календар, за който говорим, ще бъдат на 16-и октомври.“, казва председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов на записа.

Заседанието на Демократична България се проведе след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне мандата, без значение изпълнен или не, чак на 15 август, за да може дотогава да бъде избран шеф на КЕВР.

Този запис се превръща в пропаганден материал, от който се разпространяват отделни откъси и извадени от контекста цитати. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в пръв коментар на изтеклия запис от Народното събрание.
Затова сега ние ще качим на страницата на „Да, България“ целия разговор. Нека всеки да се запознае с целия запис и да види, че става дума за една абсолютно рутинна среща на ПГ на ДБ, ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти, с всички възможни позиции на играчите и елементи на тяхното позицониране. Това е нормалното ежедневие в парламента, посочи Иванов.
Ние заложихме на позицията, че трябва да има правителство. Не защото много се харесваме или си имаме доверие в тази коалиция. Не защото има лесни отговори, а защото смятаме, че страната няма нужда от политическа криза. Смятаме, че идва тежка политическа зима. Подхождаме серизоно към този въпрос и ако някой не го разбира, значи не знае как се прави политика, добави още лидерът на „Демократична България“.

По думите му какво ще се случи от тук нататък ще решат мандатоносителите.

Ние бяхме готови, в името на това да има правителство, да изтеглим своите министри, да нямаме претенции към министерски постове, да дадем само парламентарна подкрепа, за да може страната да има управление. Но ако Слави Трифонов реши, че за четвърти път да счупи всичко и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, без да обърнат внимание, че най-заинтересованите лица са ГЕРБ и ДПС. „Демократична България“ ще отиде на избори спокойно, знаейки че не сме направили нищо лошо, отбеляза още Иванов.
Според него нищо не се е променило след разговорите проведени от групата на „Демократична България“. И добави, че колкото и да е трудно трябва да бъде излъчено правителство в рамките на третия мандат.

Ние сме напълно спокойни за нашата роля в целия този процес. Как точно е изтекъл този запис не е моя тема, но в него няма нищо конспиративно. Моля всички да го чуят. Ние правим анализ какво би могло да сработи. Ние казваме от какво сме готови да отстъпим в името на това да има управление. Ние сме политици, обсъждаме всички варианти и това е нашата отговарност, коментира още Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви, че всяка партия трябва да е готова да се откаже от това да има министри.