Гешев: Успехите на спецпрокуратурната бяха постигнати въпреки морално остарелия НК (ВИДЕО)

48

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на провел се брифинг със спецпрокуратурата. По негови думи въпреки думите на някои български политици, спецпрокуратурата е получавала благодарности от Европа

„Успехите на спецпрокуратурната бяха постигнати въпреки морално остарелия Наказателен кодекс от 1968 година, въпреки формалистичния наказателен процес, въпреки съпротивата на много институции. Истината е, че тези институции бяха създадени по инициатива на европейските ни партньори, но ние в България очаквахме, че те няма да заработят. Бяха направени, за да се отчетем пред европейските ни партньори, че нещо правим в борбата с организираната престъпност, корупцията и престъпленията против Републиката, накратко да кажем шпионаж“, каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг със спецпрокуратурата.

Каквото и да говорят българските политици, получаваме благодарности, спецпрокурорите работиха при много затруднения, каза Иван Гешев.

Структурите бяха закрити, защото притесниха хора с голям финансов ресурс и много хора от обществения живот. Бяха закрити, защото вършеха своята работа, отсече той.

„На базата на опита си и на база информацията, с която разполагам, предвиждам, че резултатът от закриването ще има последиците на амнистия за голяма част от около 800 досъдебни производства, които са висящи, вероятно и за неприключилите съдебни процеси“, каза главният прокурор.

Законът за съдебната власт е политически документ, той не решава въпроси и не е направен разумно. Направен е неграмотно за 2 седмици. Затова ще има последици. Амнистия за много сериозни лица, заподозрени в извършени престъпления, отсече той.

Структурите на спецправосъдието бяха богатство за държавата. За българите трябва да е ясно, че последствията и цената, която плащат, е благодарение на това. А тази цена е увеличаването на престъпността, завръщането на организираната престъпност в малките градове, където няма специализирани прокурори. Не се съмнявам в интегритета на магистратите по места, но на база липсата на специализация, резултатът ще е завръщането на организираната престъпност, отсече Гешев.